Fri frakt över 399 kr. Snabba leveranser inom 1-3 dagar.

producera tillräckligt med bröstmjölk

Har jag tillräckligt med bröstmjölk?

Det är inte ovanligt att mammor ställer sig frågan: ‘Har jag tillräckligt med bröstmjölk?’ Oftast är svaret JA. Ungefär 98% av kvinnor producerar tillräckligt med mjölk.  Läs mer nedan om mjölkproduktion, tips och vanliga frågor.

Blöjor: 

Att hålla koll på ditt barns kissblöjor kommer att hjälpa dig att avgöra om du producerar tillräckligt med bröstmjölk. Det som din bebis äter måste ju sedan komma ut. Det kan kännas lite besvärligt att hålla koll på blöjorna (kolla in Humble Bummies hållbara, silkeslena blöjor i bambu), men det kan verkligen hjälpa dig förstå om din mjölkproduktion är tillräcklig. Genom att göra detta, kommer du mest troligt upptäcka att allt fungerar precis som det ska!

Pumpa:

Planerar du att pumpa? Det är rekommenderat att vänta tills barnet är 6 veckor gammalt innan du börjar pumpa – detta för att mjölkflödet då har reglerats. Av olika skäl, kanske i samband med att återgå till arbetet, börjar många kvinnor pumpa. Kom ihåg att en bröstpump oftast inte är lika effektiv som när bebisen suger - om du tycker att du inte får ut så mycket när du pumpar. Tänk då på detta: Dina bröst är gjorda för att producera exakt det som din bebis behöver. Till exempel, vid cirka 1 månads ålder, är din bebis mage storleken av ett ägg. Det innebär att du inte bör förvänta dig att pumpa mer än cirka 60 ml per bröst. I genomsnitt är det normalt att pumpa någonstans mellan 30 till 120 ml, och mammor som pumpar mer anses ha ett överskott av mjölk. Istället för att fråga dig själv, "Har jag tillräckligt med bröstmjölk?" kan det vara så att du faktiskt producerar ett överskott.

Bebisen ammar väldigt ofta:

Många mammor tror att ett barn som ständigt vill amma gör det för att de inte får tillräckligt med mjölk. Detta är inte nödvändigtvis sant. För det första ammar barn av olika skäl som inte har med hunger att göra. Exempelvis när de är inne i en  tillväxtsfas (läs på om så kallad klusteramning), när de vill ha tröst och också för att  stärka immunförsvaret. Dessutom fungerar mjölkproduktionen precis som utbud och efterfrågan. När bebisar växer behöver de mer mjölk. Därför kommer de att amma oftare för att stimulera brösten att möta detta behov. Det betyder inte att du inte producerar tillräckligt med bröstmjölk till din bebis, utan snarare att din bebis hjälper till att säkerställa att din kropp producerar tillräckligt.

Lita på din kropp, lyssna på din bebis signaler och fråga om hjälp

 Att vara mamma är ibland utmanande, men amning behöver inte vara det! Lita på din kropp, lyssna på din bebis signaler och fråga dig själv:

Kissar och bajsar min bebis tillräckligt? Går min bebis upp i vikt och följer sin kurva (efter den initiala viktförlusten efter födseln)? Om du svarar "ja", kan du känna dig trygg i att din bebis  får precis det den behöver. Kom ihåg att om du har tvivel eller frågor kring amning tveka inte att söka hjälp  för amningsstöd från BVC, amningsmottagning eller exempelvis amningshjälpen. 

Vill du av någon anledning introducera nappflaska till din bebis, exempelvis om du vill pumpa så att partner, syskon eller någon annan ska kunna mata bebisen, kolla in Nanobébés Bröstmjölksflaska och Silikonflaska. Flaskorna är gjorda för att underlätta övergång/byte mellan bröst och flaska och dinapparna har ett extra långsamt flöde som underlättar så kallad “paced feeding”.

 Författad i samarbete med Ashanti Rivera, Doula, amningsspecialist, barnmorska och mamma till 5 söner. Ashanti gästbloggar för Nanobébé och delar med sig av sina erfarenheter kring amning, förlossning och livet som förälder.