Nanobébé har än en gång intervjuat en av våra gästbloggare, My Svensson Schramm (mybaby.nu), utbildad barnmorska, certifierad kolikbehandlare och amningsrådgivare för att djupdyka i ämnet hur du flaskmatar i din bebis egen takt.
Denna artikel riktar sig till dig som inte kan eller vill amma av olika anledningar. Och också för dig som delammar och/eller pumpar och ger din bröstmjölk på flaska. Även om man inte kan amma av någon anledning finns det de mammor som väljer att pumpa ut sin bröstmjölk och ge på flaska istället för ersättning. Då får vi ändå ta vara på allt fint som bröstmjölken innehåller.
Behöver man tänka på något speciellt när man matar med flaska eller det är bara att ”köra på”?
-Nej så lätt är det inte. Det finns mycket som vi som förälder behöver tänka på när vi matar vårt barn. Det finns väldigt bra riktlinjer som från början kommer från Finland som är bra att läsa igenom inann man börjar ge nappflaska. Dessa grundar sig i ett samarbete mellan olika aktörer, bland annat Finlands barnmorskeförbund och Folkhälsan där man har skapat riktlinjer för att efterlikna flaskmatningen i förhållande till amningen. Riktlinjerna är översatta till Svenska med illustrerade bilder och pedagogisk text.
Följande fem råd ges vid flaskmatning i barnets takt:
Mata alltid bebisen i famnen, upprätt mot din arm eller att bebisen ligger mitt emot dig på dina lår. Tänk på att mata varannan gång från din högra arm och varannan gång från din vänstra arm precis som man gör när man ammar. Då hjälper vi bebisen med utvecklingen av båda sidor och vi får jämn belastning på våra armar och axlar.
1.Rör försiktigt vid bebisens läppar med nappflaskans yttersta del, då börjar bebisen söka efter flaskan och öppnar munnen. För inte in flaskan in i munnen med tvång, utan vänta tills att bebisen själv tar flaskan i munnen.
2.Håll flaskan så att det ännu inte rinner mjölk i nappen. Låt bebisen suga på den tomma nappen ungefär en minut, precis som vid bröstet för att få mjölken att ”rinna till”.
3.Luta sedan flaskan så att nappen fylls med mjölk. Bebisen suger och sväljer mjölk i sin egen takt med korta andningspauser emellan.
4.Håll ögonkontakt med bebisen under hela måltiden. Om mjölken rinner för snabbt eller ätandet känns otrevligt för bebisen, uppvisar hen stress signaler. Viktigt då att ta en paus och försöka läsa av vad barnet vill signalera.
5.När du ser tecken på stress eller att bebisen tar en längre paus i sugandet, luta flaskan så att mjölken rinner ur nappen och nappen inte rör vid babyns gom. Om bebisen fortfarande vill äta, börjar hen snart suga igen. När din bebis är mätt, söker hen inte längre efter flaskan och fortsätter inte suga. Eventuellt somnar barnet i din famn.
Vad är fördelarna med flaskmatning i bebisens egen takt?
Att bebisen äter ur flaska i sin egen takt minskar upplevelsen av stress och ger barnet en möjlighet att själv styra hur hen vill äta varje måltid. Här har den matande föräldern en extremt viktig roll i att samspela med bebisen, läsa av och hjälpa bebisen att efterlikna samma närhet och kontakt som ett ammande barn har. Matningen och bröstet står ju för så mycket mer än bara mat. Det står för närhet, trygghet, värme och tröst, förklarar My.
Vilka hungerssignaler visar bebisen?
Även om barnet får mat på flaska uppvisar barnet samma hungerssignaler som ett ammande barn. Barnet börjar söka efter bröstet, vänder på huvudet, börjar slicka sig om munnen, smackar, tar händerna mot munnen. Om dessa signaler inte uppmärksammas börjar bebisen till slut gråta och detta är den sista hungersignalen som bebisen visar. Om det går så långt kan det vara svårt att mata bebisen och den behöver då hjälp att få lugna sig innan man påbörjar matningen. Barnet ska aldrig matas ensam med en upprätt flaska. Matningen ska alltid ske med en vuxen person som kan läsa av barnets tecken på stress, mättnad osv.
Hur kan man se att bebisen är stressad när den äter?
My nämner en rad olika signaler som kan visa att bebisen är stressad:
Titta på kroppsspråket och ansiktsuttrycket. Har barnet en rynka i pannan? Orolig blick? Hur ser händer och fötter ut? Har barnet spretande tår eller fingrar? Hur ser det ut runt munnen? Hinner barnet svälja undan eller rinner mjölken ut ur mungipan? Hur snabbt sväljer barnet? Klunkar? Hinner barnet svälja undan mjölken?
Var uppmärksam på om barnet vänder bort huvudet eller försöker undvika flaskan.
Ska man köpa någon speciell nappflaska?
En bra nappflaska ska vara lätt att rengöra. Den ska ha en napp som påminner om bröstvårtan, så mjuk som möjligt, rak och med långsamt flöde, säger My.
Var uppmärksam på när bebisen visar tecken på att bli mätt
Amning förebygger fetma hos barn och man tror bland annat att det beror på att barnet har lättare att själv styra hunger och mättnad. En ammande bebis släpper bröstet när hen är färdig och kanske somnar ifrån och det accepterar vi föräldrar utan att försöka få bebisen att äta mer.
Ett barn som får mat på nappflaska får oftast inte samma ”chans” då man, i all välmening, ofta trugar i barnet den sista lilla ”slatten” i flaskan. Både för att försäkra sig i att barnet verkligen är mätt, men också ofta för att vi inte vill släng mat. På detta sätt stör vi barnets egna mättnadskänslor.
Hur gör man för att undvika att bebisen sväljer luft under matningen?
Tack vare att vi håller barnet i upprätt position och hela tiden läser av barnet undviker vi att barnet sväljer för häftigt och för mycket på en gång. Det är viktigt att paus och rapning görs vid behov. Vi hjälper barnet att öppna upp för nappen och få den långt bak i gommen. På så sätt suger barnet med ”rätt tag”.
Länkar:
Film om flaskmatning på olika språk
Broschyr till dig som inte ammar