För vissa mammor och bebisar fungerar amningen jättebra. För andra inte. Att amma är inte alltid mysigt eller enkelt – det kan vara riktigt svårt. Men det finns en viktig sak att komma ihåg: Du är inte ensam.
De flesta nyblivna mödrar försöker amma sitt nyfödda barn och ofta går det utmärkt. Men av olika anledningar fungerar det inte alltid. Då är det helt naturligt att känna sig orolig eller osäker. Kanske får inte barnet ett bra grepp om bröstvårtan, eller så räcker inte mjölken till. Det kan också handla om smärta, obehag eller stress kopplat till amningen.
Du kanske vill amma men inte kan, eller så vill du delamma och kombinera med ersättning. Oavsett vilket är det helt okej.
Om du behöver eller vill ge nappflaska
Om du av någon anledning vill introducera nappflaska – för att partnern ska kunna mata, du ska börja jobba eller för att barnet ska få ersättning – kan bebisen till en början vägra flaskan. Det kan kännas skrämmande, men det är vanligt.
När barnet inte vill byta från bröst till flaska kallas det för “tuttförvirring”. Det kan motverkas med tålamod, rätt teknik och en nappflaska som är särskilt framtagen för att likna amning.
Tips för att undvika tuttförvirring
- Tajming är allt: Försök inte ge flaskan när barnet bara vill snutta för tröst. Vänta tills det är ett matningstillfälle.
- Byt under amningen: Prova att växla till nappflaska mitt under amningen. Om det inte fungerar kan du snabbt gå tillbaka till bröstet.
- Starta med sked eller kopp: För nyfödda kan skedmatning eller koppmatning fungera bättre i början än nappflaska.
- Använd rätt flaska: Nanobébés nappflaskor är utformade för att efterlikna amning och minska risken för tuttförvirring. De passar även för flaskmatning i bebisens takt.
Nanobébé har två typer av flaskor med samma dinapp:
- Bröstmjölksflaskan – bröstformad flaska som bevarar näringsämnen i bröstmjölken och passar för pumpning och matning.
- Flexy™ Silikonflaska – mjuk, greppvänlig och tillverkad i medicinskt silikon.
Pumpa, amma, mata – i din takt
Om du vill fortsätta ge bröstmjölk kan du behöva göra det som kallas “trippelmatning”: amma, mata med flaska och pumpa – tills bebisen vant sig vid flaskan.
Om du är orolig för om ditt barn får i sig tillräckligt, kontakta din BVC. De kan ge stöd, vägledning och hjälp med amning eller flaskmatning.
Du gör det som är bäst för er
Det viktigaste är att barnet får näring och att ni båda mår bra. Oavsett om du ammar, delammar eller flaskmatar – du gör ett fantastiskt jobb.
Utforska våra anti-kolik nappflaskor som är utvecklade för att efterlikna amning
Se alla nappflaskorFörfattad i samarbete med Dr. Michelle Davis-Dash, barnläkare och tvåbarnsmamma från Baltimore, USA.