Fri frakt över 299 kr och fria returer. Snabba leveranser inom 1-3 dagar.

undvika tuttförvirring vid flaskmatning

Hjälp, vad gör jag åt “tuttförvirring”?

För vissa mammor och bebisar fungerar amningen jättebra. För andra inte. Att amma är inte alltid mysigt eller enkelt, faktum är att det ibland kan vara riktigt jobbigt och svårt. Det finns dock en viktig sak att komma ihåg: Du är inte ensam!

De flesta nyblivna mödrar försöker amma sitt nyfödda barn och ofta går det utmärkt. Men av olika anledningar fungerar inte alltid amningen och då är det helt naturligt att bli lite orolig och rådvill. Man kan känna sig frustrerad över att bebisen inte får ett bra “grepp” om bröstvårtan, oro över att mjölken inte räcker till eller så kanske du själv får ont eller känner obehag. Det kan finnas prestation eller föreställningar kopplat till amning som kan skapa oro och ångest. Du kanske vill amma, men av olika anledningar fungerar det inte. Eller så vill du inte amma alls, eller delamma och varva med modersmjölksersättning på flaska.

Om du behöver eller vill ge nappflaska

Om man av någon orsak vill introducera nappflaska till bebisen; du vill att din partner eller någon annan ska hjälpa till med matningen, du ska återgå till ditt arbete eller för att din bebis ska börja med modersmjölksersättning, kan det skapa förvirring och ett motstånd hos bebisen som helt enkelt inte vill byta från bröst till flaska. Det är då lätt att drabbas av panik och tänka "Mitt barn kommer att svälta. Jag kommer aldrig kunna lämna hemmet på egen hand."

Men, det finns hopp även om din bebis först inte vill  ta flaskan. När ett barn vägrar att acceptera nappflaska kallas det "nipple confusion", eller på svenska “tuttförvirring”. Med en viss uthållighet, tålamod, tid och enkla lösningar kan du motverka förvirringen hos ditt barn.

Tips för att undvika tuttförvirring

  1. Innan du försöker ge din bebis nappflaska, se till att bebisen verkligen är hungrig. Ibland vill en bebis suga för tröst och inte för att den är hungrig, och då är det inte rätt tidpunkt att försöka introducera flaskan. Istället kan du försöka växla till flaskan vid ett amningstillfälle. På så sätt kan du, om det inte går bra, lägga tillbaka bebisen vid bröstet och fortsätta amma och försöka växla till flaskan igen senare. 
  2. För nyfödda kanske inte en flaska är det bästa alternativet från start för att ge pumpad bröstmjölk eller ersättning . Istället kan du en period använda en matningssked eller matningskopp sked och testa med flaska lite längre fram. 
  3. Nanobébés nappflaskor är speciellt utformade för att underlätta övergång mellan bröst och flaska genom att imitera amning, och det finns två olika flaskor som självklart har samma dinapp. Bröstmjölksflaskan är optimal om du vill pumpa och ge bröstmjölk på flaska (flaskan fungerar också att ha ersättning i). Till skillnad från den vanliga formen på en nappflaska har Nanobébés Bröstmjölksflaska en bröstliknande form som bebisen instinktivt tycker om. Den konkava formen är utformad för att sprida mjölken i ett tunt lager som värms upp snabbare för att skydda näringsämnen samtidigt som du snabbare kan mata när bebisen gråter och är hungrig, ett behov som bebisen vant sig vid från amning. Flexy Silikonflaska är tillverkad i mjukt medicinskt silikon och är mjuk och mysig för både bebis och förälder att hålla i. 
  4. Pumpa regelbundet och ofta. När du först byter från bröst till flaska (givet att du vill fortsätta ge bröstmjölk) kanske du måste göra det som kallas "trippelmatning": en kombination av amning, flaskmatning och pumpning.
  5. Om du känner minsta oro över att din bebis inte får i sig tillräckligt med näring, kontakta omedelbart din BVC för att få hjälp och råd. 
  6. Slutligen, beröm dig själv för att du gör det bästa för din bebis, du ger näring på det sätt som fungerar bäst för er. Oavsett om det är amning, delamning eller enbart flaskmatning med ersättning. Njut av att se din bebis växa och utvecklas och var stolt över dig själv!

 Författad i samarbete med Dr. Michelle Davis-Dash, framstående barnläkare från Baltimore, USA. Michelle är tvåbarnsmamma och delar med sig av sin expertis och kunskap till föräldrar genom artiklar och inlägg i olika barn- och föräldrarforum samt gästbloggar för Nanobébé.