Bröstvårtor som blir såriga och ömma när din bebis ammar kan vara väldigt jobbigt. Det är inte helt ovanligt, men kom ihåg att amning inte ska vara smärtsam.
En viktig faktor att komma ihåg är att våra bröstvårtor inte är vana vid den konstanta kontakten de får med bebisens mun när vi ammar, framförallt inte under de första dagarna och veckorna. Lite känslighet är helt normalt - till en början. När bebisen är nyfödd ammar vi frekvent för att tillgodose deras energibehov. Förmodligen matar du din bebis på minsta lilla signal, eller åtminstone 8-12 gånger under ett dygn. Det är mycket stimulans för dina bröstvårtor! Det är helt förståeligt att dina bröstvårtor kanske känner sig lite ömma. Men denna typ av obehag bör vara kortvarig och tillfällig, det är alltså inget som du ska behöva stå ut med under hela din amningsresa. Om dina bröstvårtor är ömma, spruckna, smärtar, börjar blöda eller du får blåsor bör du kontakta din vårdgivare för att få hjälp och råd.
Vad orsakar ömma bröstvårtor?
Det finns ett antal faktorer som kan bidra till ömhet i bröstvårtorna:
Felaktig grepp om bröstvårtan:
Ett korrekt, ordentligt tag om bröstvårtan när du ammar är mycket viktigt för att undvika obehag. Detta hjälper inte bara till att förhindra ömhet i bröstvårtorna utan stimulerar också areolan (den runda, pigmenterade delen runt din bröstvårta) och vävnaden vilket signalerar till din kropp att producera bröstmjölk.
Tänk såhär: Det räcker inte att bebisen bara suger på bröstvårtan för att få i sig mat, det måste till ett bra tag. Om det inte funkar och du inte lyckas bibehålla det under matningen är det inte alls konstigt om du blir öm i bröstvårtorna. Amningsspecialister på en amningsmottagning kan hjälpa dig med detta så tveka inte att boka en tid. För tips på hur du får till ett bra grepp läs artikeln om amningsgrepp.
Kraftig utdrivning eller överproduktion av bröstmjölk
Om du har kraftig utdrivning och/eller överskott av bröstmjölk kan detta också leda till ömhet i bröstvårtor eftersom barnet försöker sakta ner flödet genom att sätta tryck på bröstvårtan. Testa då att handmjölka lite innan amningen. Att blötlägga brösten i ett vattenbad innan matningen kan också hjälpa. En amningsposition som kan hjälpa vid kraftig utdrivning är liggande, också kallad för ”Australian Down under position”. Du lutar dig bekvämt tillbaka så att bebisen ligger mage mot mage med dig och tyngdkraften underlättar det starka flödet.
Kort läpp- och tungband
En annan faktor som kan vara orsaken till ömma bröstvårtor är det som kallas för kort eller stramt läpp- och tungband tung- och/eller läppband. Vi har alla en bit vävnad som fäster tungan och läppen vid munnen och ibland kan detta vara för stramt eller kort och påverka hur bebisen ammar. Om bebisen inte kan öppna munnen tillräckligt mycket för att få ett ordentligt tag, blir taget för ytligt och hamnar mer på bröstvårtan istället för bröstet. Om du misstänker att din bebis kan ha kort tung- eller läppband prata med din BVC-mottagning eller en barnläkare för vidare utvärdering och eventuell behandling (om det bedöms nödvändigt av din vårdgivare).
Infektion
Det är viktigt att hålla utkik efter tecken på infektion eftersom detta kan kräva behandling. Svamp kan bildas på och runt bröstvårtan och inuti din bebisens mun vilket kan orsaka smärta för antingen dig eller båda två. När svampen blir smittsam kallas det för torsk. Det kan identifieras genom ömma, kliande bröstvårtor med fjällig hud. Hos bebisen kan du se en vit hinna som bildas på tungan, insidan av kinden eller läpparna. Den vita hinnan kan inte torkas bort och kan kräva behandling. Om du misstänker att antingen du eller din bebis har torsk, kontakta din vårdgivare för ytterligare bedömning.
Mjölkblåsor – blockerade mjölkgångar
Mjölkblåsor ser ut som små vita eller gula prickar på bröstvårtan. Det är koagulerad mjölk som täpper till. Detta kan orsaka ömhet och smärta, och ibland stråla ut i ryggen. Det inträffar när mjölk samlas i bröstvårtans mynningar och blockerar. Ibland bildas ett tunt lager av hud över blåsan vilket gör det svårare att bli av med den. Om du misstänker att du kan ha en mjölkblåsa, prova att fortsätta amma eller pumpa och se om det släpper. Du kan lägga en varm handduk på och också gnugga försiktigt eller mjukgöra huden med en mild olja. Ibland kan du se den koagulerade mjölken som en liten sträng och då kan du försiktigt försöka dra ut den med väl rengjorda naglar. Hjälper inte detta kontakta din husläkare eller annan vårdgivare. Om hud har bildats över blåsan är det möjligt att den behöver tas bort med en steril nål.
Det finns andra orsaker till ömma bröstvårtor än vad som beskrivs ovan. Det viktigaste budskapet att ta med dig är att ömma, såriga bröstvårtor inte är något du ska behöva genomlida, så om du ammar och upplever något av det som beskrivs ovan, tveka inte att söka hjälp.
För att lindra såriga bröstvårtor finns det hydrogelinlägg som kan hjälpa. Låt också bröstvårtorna lufttorka och testa också att smörja in dem med din bröstmjölk, det blir som en helt naturlig kräm som lindrar och kan påskynda läkningen. Innan du börjar amma kan du också testa att lägga något varmt på brösten för att få mjölken att rinna till.