Fri frakt över 399 kr. Snabba leveranser inom 1-3 dagar.

bra amningsgrepp

Tips för att få till ett riktigt bra amningsgrepp

När du ammar din bebis finns det några enkla knep för att få till ett riktigt bra suggrepp. Läs våra tre tips från en av Nanobébés amningsspecialister som hjälper dig att få till riktigt mysiga och bra amningsstunder

Näsan mot bröstvårtan

Detta kan låta lite motsägelsefullt, tills man tänker efter vad som egentligen menas. När du lägger din bebis vid bröstet är målet att få babyns lilla näsa i linje med din bröstvårta. Din bröstvårta kommer fortfarande hamna i babyns mun. När din bröstvårta är precis ovanför munnen måste bebisen öppna munnen ordentligt och luta huvudet lite bakåt, och det är precis vad du vill! Tänk på att du inte bara flyttar ditt bröst för att hitta rätt position, du måste verkligen flytta med hela bebisen för att detta ska fungera. Tänk bebis mot bröst och inte bröst mot bebis.

Hamburgergreppet

Detta är ett jättebra knep om din bebis har svårt att få ett bra tag om bröstet. Målet här är att forma vårtgården på ett sådant sätt att den matchar formen på bebisens mun. Detta främjar ett bra, ordentligt tag om bröstet (vilket innebär att bebisen kommer ha mycket av bröstet i munnen). Tänk på hur du äter en stor hamburgare eller riktigt stor smörgås: för att få till en riktigt stor tugga håller du i den och trycker ihop den så att du kan få in allt i din mun. Precis så ska du tänka med hamburgergreppet vid amning! För att få till en riktigt bra ”boob sandwich” för bebisen börja med att placera din tumme direkt mittemot babyns näsa på kanten av vårtgården. Dina fingrar ska vara på underdelen av vårtgården, men du kanske måste flytta dem längre bak så att de inte rör vid vårtgården. Hamburgergreppet kan också användas för att få din bröstvårta att peka mot ovansidan av bebisens mun genom att försiktigt komprimera och dra tillbaka din hud med din tumme så att din bröstvårta pekar uppåt. Under de första veckorna behöver du vanligtvis behålla hamburgergreppet åtminstone tills bebisen verkligen har kommit in i amningen (30 sekunder till en minut) och kanske även under hela amningen. Prova dig fram!

Placera bebisen varsamt men kvickt

När din nyfödda bebis börjar amma kommer du att märka att den lilla munnen inte håller sig öppen länge, så du måste vara ganska snabb när du ska få till suggreppet . När den lilla munnen är vidöppen, för snabbt och stadigt bebisens huvud till bröstet med din hand. Tänk som sagt på att du inte försöker föra ner ditt bröst till bebisen, utan istället föra bebisens huvud till ditt bröst. Då får du mer kontroll över riktning och hastighet. Målet är att få bebisens haka upp mot bröstet först och sedan få den övre läppen över bröstvårtan, allt så snabbt som möjligt.

Det krävs absolut övning att få  till det ett riktigt bra och bekvämt amningsgrepp, men dessa enkla knep kommer definitivt att underlätta och hjälpa dig och din bebis att få till de där mysiga amningsstunderna.