Många spädbarn lider av kolik vilket är både smärtsamt och stressande för bebisen. Som förälder känner man sig maktlös när bebisen har ont och skriker, ibland i flera timmar i sträck. Mot kolik finns ingen mirakelkur, men det finns hjälp och lindring när din bebis har kolik. Läs nedan vad My Schramm, utbildad barnmorska, certifierad kolikbehandlare och amningsrådgivare har att berätta om spädbarnskolik, vad det beror på, vad du kan göra åt det och tips vid amning och flaskmatning. My är inbjuden gästbloggare hos Nanobébé.
Först, berätta lite mer om dig My! ”Jag är utbildad barnmorska, certifierad kolikbehandlare samt amningsrådgivare. Nyligen har jag avslutat min tjänst på Mödravården och jobbar nu på BB hemma i Helsingborg och driver samtidigt mitt eget företag, MyBaby. MyBaby drivs av mig privat och jag ger kolikbehandling och amningsrådgivning i hemmet. MyBaby är ett komplement till den vanliga sjukvården.”
My beskriver själv sin verksamhet som att hon håller familjen i handen när det är som tuffast. Det är viktigt att se hela familjen under denna tuffa tiden med kolik. Mår föräldrarna bra så ger det bättre förutsättningar för barnet att må bra.
När visar sig kolik hos spädbarn och vad orsakas kolik av?
Kolik kan visa sig tidigt, kanske när bebisen bara är 2 veckor, och brukar nå sin kulmen vid cirka 3 månaders ålder för att ofta avta vid cirka 5 månader. Ofta kommer det vid ungefär samma tid på dygnet och kan pågå i många timmar. Det är naturligtvis väldigt jobbigt för bebisen och också för dig som förälder som vill göra allt för att din bebis ska slippa ha ont.
Kolik och omogna tarmar
Det har tyvärr inte forskats så mycket kring orsakerna till kolik, men det finns vissa faktorer som kan påverka som My lyfter fram. Ofta hör man talas om att spädbarn har ”omogna” tarmar, men vad är egentligen det?
När bebisen är liten kan tarmen motarbeta sig själv. Då barnet ligger i magen får den all näring från navelsträngen och tarmen är väldigt permeabel, alltså genomsläpplig. När barnet är fött måste det själv ombesörja matintaget. Nu ska all näring passera genom tarmarna och tarmväggen. Tarmen ”mognar” så fort barnet är utanför livmodern och blir mer semipermeabel (mindre genomsläppligt). Tänk att tarmen först är som ett durkslag men blir som en sil i genomsläpplighet.
Kolik och mjölkprotein
I tarmen finns ett hormon som heter motilin. Motilin styr bland annat tarmperistaltiken (tarmrörelserna). Om vi har för mycket motilin så blir det kaos i tarmen och en permeabel tarmslemhinna släpper igenom mer motilin än den bör. Motilinet har även i uppgift att dra in mjölkprotein (vilket är stora molekyler) i tarmen. Många kolikbarn är därför hjälpa av att äta en komjölksproteinfri kost (spjälkade mjölkproteiner = mindre molekyler). Det innebär då att om man ammar, utesluta komjölk ur kosten och om bebisen får ersättning att prova en komjölksfri ersättning.
Kolik och tarmfloran
Tarmfloran kan också spela in och det har visat sig att bebisar med kolik har en annorlunda tarmflora. Studier visar att tarmfloran innehåller mer inflammatoriska processer hos barn med kolik. Är man gravid kan det vara en god idé att äta pro- och prebiotika eftersom mammans tarmflora kommer i kontakt med bebisen vid vaginal förlossning vilket skulle kunna främja bebisens egen tarmflora. Men mer forskning kring detta behövs. Som tur är forskas det mer och mer på just tarmfloran.
Den viktiga råmjölken
Den första mjölken, som kallas råmjölk ”målar” slemhinnan med ett tunt lager som skyddar bebisen mot virus och bakterier. Detta är absolut livräddande i länder där man har svårt att hålla god hygien och få fram rent vatten. Om bebisen inte får i sig råmjölk utan direkt matas med ersättning uteblir detta skyddande lager och slemhinnan är då mer känslig för virus och bakterier. Likadant är det om man ger ersättning efter att man gett råmjölken. Då ”krackelerar” detta fina skyddande lager och tarmslemhinnan blir mer känslig.
Ärftlighet kopplat till kolik
Ärftlighet är en annan faktor som spelar in, har en förälder haft problem med kolik som barn kan det gå i arv. Om mamman lider av migrän har detta också visat sig öka sannolikheten för att bebisen drabbas av kolik, och man kan även i vuxen ålder lättare drabbas av migrän om man haft kolik som spädbarn. Även atopiska eksem hos bebisar har en koppling till kolik.
Vad kan man göra för att lindra kolik hos spädbarn?
Det finns ingen universell lösning för att behandla kolik, man får prova sig fram och ofta är det en kombination av olika faktorer som kan hjälpa och lindra. Men, det kan bli bättre så ge inte upp!
Magmassage kan fungera för vissa bebisar men inte alla. En bebis med kolik kan ha så pass ont i magen att massage är alldeles för smärtsamt, men man kan prova taktil, mjuk massage på armen eller testa att stryka lätt på magen om bebisen kan hantera beröring där. Att bära bebisen med knäna upp mot magen, som en liten groda, och att ha dem liggandes över armen så kallad ”tiger in a tree” kan hjälpa en del bebisar med sina magsmärtor.
En kolikbebis har ett överbelastat nervsystem och de klarar inte lika mycket stimuli såsom ljud och ljus, så undvik att ta med din bebis exempelvis till en stormarknad eller ett köpcenter och om du gör det, bär gärna i sjal så att bebisen är nära och skyddad mot yttre störningsmoment. Försök att ha en låg ljudvolym och nersläckt hemma så att bebisen får lugn och ro. Testa White Noise som verkar lugnande och påminner om de trygga välbekanta ljud som fanns i mammas mage.
Amning och kolik
Om du ammar är ett korrekt tag viktigt för att undvika att bebisen sväljer luft. Att få till ett bra amningstag är inte alltid enkelt, och det är något som My i sitt arbete hjälper till att korrigera vid ett hembesök och hon tittar då på greppet, sugteknik och hjälper bebisen att rapa. Viktigt är också att mamman mår bra under amningen. Det ska vara en lugn och avslappnad stund med ditt bebis. Smärta och stress utsöndrar adrenalin. Adrenalin är ett stresshormon som bromsar utdrivningen av bröstmjölk. Så My tar god tid på sig för att få helheten så bra som möjligt för mamma och barn.
Flaskmatning och kolik
Om bebisen flaskmatas rekommenderar My att man använder sig av ”paced bottle feeding”, flaskmatning i barnets egen takt. Vid val av flaska rekommenderar My att använda en anti-kolikflaska som det ej skapas luft i och en dinapp som påminner om bröstet så att det blir så naturligt som möjligt. Försök att få matningarna att efterlikna amning genom att:
Ha ögonkontakt under matningen. Håll bebisen som om du skulle amma. Gärna hud mot hud. Låt bebisen själv ta tag om dinappen. Byt sida precis som om du skulle byta bröst, för att utveckla bebisens motorik samt för att själv inte överanstränga dig i axel eller arm. Var lyhörd för om bebisen verkar behöva en paus för att andas eller rapa innan du fortsätter matningen. Ett tecken på att bebisen behöver en paus är om det dyker upp en liten bekymmersrynka i pannan. Håll själv i flaskan och i en 45-gradig vinkel.
Det är inte alltid så att bebisen behöver äta upp en hel flaska vid ett matningstillfälle, tvinga inte barnet att äta utan lita på din egen instinkt, du känner ditt barn bäst. Verkar bebisen mätt, avsluta matningen. Detta är så viktigt för barnet så att det lär sig förstå hunger och mättnadskänsla. Läs noga på förpackningen så att dosering av pulver och vatten blir korrekt.
Testa också att amma och flaskmata när du bär bebisen i sjal, många bebisar tycker om det så prova er fram. Framförallt barn som har reflux, alltså kräker mycket kan vara hjälpta av detta då de är i en upprätt position.
Akupunktur mot kolik
My är utbildad i att utföra akupunktur som lindring vid kolik och har sett många bebisar som blivit hjälpta av just akupunktur i kombination med andra åtgärder. Nålarna sätts då vid fyra punkter, för att lindra smärta och också hjälpa till att få igång tarmen vid förstoppning. Nålarna sätts med största försiktighet och ska bara sitta 15 sekunder och oftast märker bebisen inte av det.
Pysventil kan lindra vid kolik
Pysventil kan verkligen hjälpa bebisen att få ut gaser. En bebis med kolik kan få som spasmer i ändtarmen och det är då för smärtsamt för att kunna släppa gas. Försiktig användning av pysventil förstör inte tarmens nerver så var inte rädd för att prova. Följ anvisningarna noga på förpackningen. Man kan också massera försiktigt med fingret vid ändtarmsöppningen för att hjälpa bebisen slappna av och släppa gas.
Våga ta hjälp om din bebis har kolik
Man kan känna sig både överväldigad och ensam när man har en kolikbebis, men sök hjälp och stöd. Att få den hjälpen i hemmet, er trygga punkt, av en dedikerad och utbildad specialist är något som många föräldrar finner väldigt värdefullt. Vill du komma i kontakt med My för att veta mer om de tjänster hon erbjuder, besök hennes hemsida www.mybaby.nu