Att amma skapar ett fint band mellan mamma och bebis. Av olika anledningar väljer mammor ibland att också pumpa och ge bröstmjölk på flaska. Bröstmjölk måste hanteras på ett säkert sätt för att bibehålla sitt näringsvärde och undvika bakterietillväxt. Dr Rallie McAllister är väl insatt i bröstmjölkens fantastiska egenskaper. Här är hennes egen berättelse om amning, att pumpa och vad hon lärde sig på vägen.
Amma och pumpa
När mina pojkar var bebisar var jag fast besluten att amma dem. Förutom att det är en mysigt och bekvämt visste jag att det skulle hjälpa till att stärka deras immunförsvar och ge dem alla näring de behövde. Som läkare i USA hade jag inte lång föräldraledighet, och när jag gick tillbaka till jobbet ville jag fortsätta att amma mina söner. Detta innebar att jag var tvungen att pumpa och spara min bröstmjölk.
Alla mammor som någon gång har pumpat säger samma sak, att bröstmjölk är mer värdefullt än guld! Det är också en tidskrävande process att pumpa. Jag var alltid noga med att samla upp varje droppe av det "flytande guldet" och hälla över i bröstmjölkspåsar (Nanobébés är platta vilket gör att mjölken sprids i ett tunt, jämt lager och mjölken går snabbare att kyla, tina och värma.) och frysa in för att förvara det säkert. Bröstmjölk är en sådan komplex och fantastisk substans, det är den perfekta blandningen av proteiner, essentiella fetter, enzymer och hormoner. Förutom näring har bröstmjölk också antioxidativa, antibakteriella, prebiotiska, probiotiska och immunstärkande egenskaper.
Förvara bröstmjölk
När du ammar mjölken helt färsk och håller perfekt temperatur. Men precis som många andra livsmedel är inte bröstmjölk hållbar i rumstemperatur. Om du låter den stå framme i rumstemperatur gror bakterier snabbt. När du pumpat bör du antingen använda mjölken, förvara i kylskåp eller frysa inom fyra timmar. Då bromsas tillväxten av bakterier bröstmjölkens näringsämnen bevaras. Det är säkert att förvara bröstmjölk i kylen i några dagar eller i frys 6-9 månader. Märk varje påse med datum så att du vet vilken du ska använda först.
Lagom temperatur på bröstmjölken
När du har förvarat mjölken i kylskåp eller frys måste du såklart värma upp den när du är redo att mata din bebis. Bebisar har väldigt specifika preferenser när det kommer till temperaturen på mjölken, den ska varken vara för kall eller för varm. De vill ha sin mjölk vid kroppstemperatur, ca 37 grader. Om mjölken är för kall kan det störa matsmältningen och orsaka kolik. Om mjölken är för varm kan den bränna bebisens mun och näringsämnena i mjölken bryts ner, så rätt temperatur är viktigt.
När du värmer bröstmjölk är det viktigt att du värmer mjölken jämnt och försiktigt i vattenbad eller under rinnande varmt vatten. Naobébé har en speciell uppvärmingsskål som hjälper dig att snabbt och säkert värma bröstmjölken. Nanobébés Bröstmjölksflaska har en konkav form som är speciellt utformad för att sprida mjölken i ett tunnare lager jämfört med andra flaskor. Mjölken värms upp fortare vilket bevarar näringsämnena, och din bebis får snabbt sin mat. Innan matning, testa alltid temperaturen genom att droppa lite mjölk på insidan av din handled. Njut sedan av att mata din lilla bebis!
Författad av Dr Rallie McAllister, läkare och erkänd hälsoexpert i USA. Hon har bland annat synts som krönikör inom hälsa i över 30 tidningar i USA och Kanada med över en miljon läsare varje vecka. Rallie har varit framstående medicinsk expert i mer än 100 radio- och TV-program. Hon är mamma till tre söner, familjeläkare och medförfattare till boken "The Mommy MD Guide to Your Baby's First Year".