Fri frakt över 399 kr. Snabba leveranser inom 1-3 dagar.

Post Partum: Varför psykisk hälsa är  så viktigt för nyblivna mammor

Post Partum: Varför psykisk hälsa är så viktigt för nyblivna mammor

Att föda barn innebär att kasta sig ut i det okända. Oavsett om du har barn sedan tidigare, är varje förlossning och barn unikt och man kan känna sig osäker och nervös över hur allt kommer att gå när man kommer hem med sin bebis. Det är lätt att glömma bort sig själv och bara fokusera på barnet, men mitt i spänning och nervositet är din egen mentala hälsa och stödet avgörande för nyblivna mammor.

Mentalt stöd är oerhört viktigt för nyblivna mammor. När du föder ett barn vet du förmodligen inte vad du kan förvänta dig. Om du har erfarenhet av barn eller har vänner som har barn, kan du ha en viss uppfattning om hur det är att vara runt bebisar, men om du inte har de erfarenheterna, är det en helt ny och ibland faktiskt en läskig upplevelse att ta hand om ett barn.  Du är nervös och vill göra allt rätt. Du är fast besluten att ta hand om ditt barn på bästa möjliga sätt. Det är spännande och nervpirrande på samma gång. Det är därför mentalt stöd är avgörande som nybliven mamma.

Varför psykisk hälsa är så viktigt för mammor post partum

När du får ett barn tar du hand om ett nytt liv, men som man säger, "du måste sätta på dig en syrgasmask själv innan du hjälper andra." Om du lägger all din energi på att ta hand om din bebis och inte tar hand om dig själv, löper du risk att själv må dåligt.

Att ta hand om din psykiska hälsa är extremt viktigt. Om du känner att det är alldeles för överväldigande och utmanande är det ingen dum idé att söka stöd hos en terapeut för att ventilera. Att ta professionell hjälp är absolut inget tecken på svaghet, tvärtom, det visar att du bryr dig om dig själv och din mentala hälsa.

Som nybliven mamma kommer du att ha unika, nya typer av utmaningar som kan vara utmärkta att ventilera med en terapeut. Ibland är det saker som du känner kan vara svåra att uttrycka för dina vänner, familj eller din partner. Din terapeut är en person du kan dela dina tankar och farhågor med och som kan ge dig verktyg och perspektiv. Om du utvecklar något som postpartum ångest eller depression, är det ännu viktigare att du har någon att prata med som kan stötta och hjälpa dig.

Postpartum depression eller ångest är vanligare än du kanske tror

Ungefär* 6 % av gravida kvinnor och 10 % av nyblivna mammor utvecklar någon form av ångest och 10-15 % av nyblivna mammor upplever postpartum depression. 30-70 % upplever symtom i ett år eller mer (baserat på kvinnor i USA). 

Om du redan lever med en psykisk sjukdom som depression eller bipolär sjukdom, är du mer benägen att utveckla postpartum depression eller ångest, och det är därför det är så viktigt att ha rätt stöd, exempelvis i form av en terapeut som du kan diskutera dina känslor med, och om du märker några varningstecken på postpartum depression eller ångest, kan du tidigt prata med din terapeut om dem.

Symtom på Postpartumdepression och ångest

Om du upplever att din sinnestämning förändras, exempelvis att du känner dig, att du får brist på aptit eller om du plötsligt börjar äta mycket mer än vad du brukar, inte sover alls eller sover för mycket, oroar dig över barnet överdrivet mycket, tankar på att skada dig själv eller barnet, är några av varningstecknen på postpartum depression eller postpartum ångest. Det finns också en risk för postpartum OCD, alltså tvångstankar. Att ha en terapeut att prata med om dessa problem är extremt viktigt.

Tre tips för att hantera stress:

Ta en paus. Även om det bara är för några minuter, är det ok att ta ett steg tillbaka från en stressig situation. Ta några djupa andetag, eller gör en yogaövning. Att lyssna på avslappnande musik hjälper också. Det viktiga är att bara ta cirka 5 minuter för att varva ner för att bryta.

  1. Träna. Träning har visat sig minska den totala stressnivån, oavsett om du går på en dansklass, går till gymmet, simmar eller gör yoga, kan det hjälpa till att höja ditt humör. Dina dagliga promenader med din bebis är också träning!
  2. Hitta stödet. Att ha stöd omkring dig, från din bästa vän, din partner, mammavänner eller en stödgrupp online, kan göra underverk när du behöver råd, eller bara behöver någon som lyssnar på dig. 

Att få hjälp post partum är viktigt

Om du kämpar med din psykiska hälsa eller om du kämpar som nybliven mamma överhuvudtaget, med sömnbrist, stress eller oro kan du söka och få hjälp. Att få hjälp kan resultera i en bättre livskvalitet och förmågan att effektivt kommunicera med din eventuella partner. Var inte rädd för att hitta en terapeut online om du känner att det är svårt att komma iväg på ett fysiskt möte. Ibland kan online-terapi vara en livräddare för nyblivna mammor och det verktyget som kan hjälpa dig att få det stöd du behöver. Som nybliven mamma, bara genom att uppmärksamma din psykiska hälsa, känna igen och uppmärksamma de situationer som gör dig stressad och veta när du ska be om hjälp är det bästa både för dig och ditt barn. Var rädd om dig <3