Läs mer om hur kort tungband kan påverka amningen, vilka symptom som finns och vad man gör åt det.
Vad är ett kort tungband?
Tungbandet är det slemhinneveck som stabiliserar tungbasen och som sitter i mitten av undersidan på tungan. Med kort tungband avses när frenulum, tungbandet, är förtjockat, förkortat eller stramt. Detta tillstånd visar sig ibland hos spädbarn och man räknar med att cirka 5-10 procent av alla barn föds med för kort tungband vilket kan påverka rörligheten i tungans främre del.
Hur påverkas amning och flaskmatning av kort tungband?
Kort tungband kan orsaka problem med amning. När tungan har begränsad rörelse hämmar det tungans kompression av bröstvårtan mot gommen, vilket är nödvändigt för amning. Vissa spädbarn med kort tungband har också problem med flaskmatning. Även "milda" varianter av kort tungband kan orsaka betydande smärta för dig som ammar eller amningsproblem för din bebis. Men många bebisar med kort tungband ammar bra och behöver ingen behandling. En uppskattning är att cirka en fjärdedel av spädbarn med kort tungband får problem med amning.
Vad gör man om bebisen har kort tungband?
Om du misstänker att din bebis har kort tungband kan du ta upp detta med din BVC-mottagning eller amningsmottagning. Ibland är allt som behövs några justeringar och hjälp att få rätt suggrepp / tag om bröstvårtan. Men om amningsproblemen fortsätter kan det vara rekommenderat att dela bandet med ett eller två små klipp. Detta ingrepp kallas frenotomi. En undersökning hos öron-näs och halsläkare behöver göras för att ställa diagnos genom att undersöka ditt spädbarns mun för att se om det finns begränsning i tungans rörelse upp till gommen eller förbi läpparna. En operation av tungbandet ska aldrig göras i onödan och många gånger kan amningen som sagt börja fungera bra efter råd och stöd från amningsmottagningen. Dock, om ett tungbandsklipp rekommenderas är det en fördel att göra det så tidigt som möjligt för att främja amning och mjölkproduktion.
Symtom på kort tungband kan vara:
- Smärtsamt suggrepp vid amning
- Såriga och ömma bröstvårtot
- Svårigheter att få tag om bröstvårtan / suggrepp eller att behålla ett suggrepp
- Dålig viktökning eller att bebisen inte får i sig mycket av mjölken
- Minskad mjölkproduktion efter flera månader av amning
- Tungan kan se hjärtformad ut
- Klickljud vid amning
Risker med tungbandsklipp och uppföljning
Precis som med alla ingrepp har frenotomier risker även om dessa bedöms som små, och bör därför inte göras om det inte är nödvändigt. Komplikationer som kan uppstå är blödning, nervskador och ärrbildning. En professionell bedömning är viktigt för att kunna fatta ett beslut om ditt spädbarn behöver klippa sitt tungband eller inte. Även efter ett tungbandsklipp är det viktigt att följa upp med vårdgivaren som utförde ingreppet för att utvärdera effekten och säkerställa att amningen har förbättrats.
Även om en frenotomi kan utföras senare (är barnet över 6 månader och amningen fungerar finns ingen anledning att klippa tunbandet) är tidig behandling viktig för att underlätta amningen, lindra smärta och förhindra minskad mjölkproduktion som kan störa amningen.