Bröstmjölk har som du säkert vet många fördelar, och en fråga som ofta dyker upp är just om bröstmjölk kan förebygga matallergier hos spädbarn. Först går vi igenom några fördelar med amning:
Anpassat för bebisen behov: Bröstmjölk innehåller den perfekta mängden vitaminer, proteiner och fetter för din bebis näringsbehov och utveckling under de första månaderna.
Främjar hjärnans utveckling: Vitamin B6, vitamin B12 och långkedjiga fettsyror som finns i bröstmjölk hjälper till att främja en hälsosam hjärn- och nervsystemsutveckling.
Bygger upp bebisens immunförsvar: Bröstmjölk är fullproppad med viktiga proteiner, inklusive immunglobulin IgA, IgG och IgM-antikroppar, lysozym, och bifidus-faktor. Dessa proteiner hjälper bebisen att bekämpa virus och skadliga bakterier.
Ökar oxytocinet: Oxytocin främjar sammandragningar av livmodern, så att blodförlusten efter förlossningen minskar och hjälper livmodern att återgå till sin normala storlek. Oxytocin spelar också en viktig roll i anknytningen mellan mor och barn (det kallas ofta "kärlekshormonet"). Därför är amning ett idealiskt sätt att stärka anknytningen mellan mor och barn.
Kan minska risken för plötslig spädbarnsdöd: Forskning visar att amning är kopplad till en viss lägre risk för plötslig spädbarnsdöd. Det är inte helt klarlagt vilken mekanism som kan kopplas till effekten av amning, men en förklaring är att bröstmjölken skyddar mot vissa virusinfektioner som i sin tur kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd.
Så kan bröstmjölk förebygga matallergier?
Socialstyrelsen i Sverige står bakom WHO’s rekommendation att amma / ge bebisen bröstmjölk i minst sex månader om detta är möjligt. Därefter fortsätta med amning samtidigt som fast föda börjas introduceras för bebisen, upp till ett år eller längre. Men, trots att mammor överför proteiner från mat till sina bebisar via bröstmjölken finns det ingen konklusiv bevisning för att enbart amning kan hjälpa till att förebygga matallergier.
Så för att minska risken för att utveckla matallergier (med upp till cirka 80%), bör föräldrar introducera allergena livsmedel till sin bebis tidigt och ofta, i kombination med amning. Vid cirka 6 månaders ålder är det dags att börja ge vanlig mat, och man kan börja med små smakportioner vid tidigast 4 månaders ålder, om barnet visar intresse, men utan att det konkurrerar med amningen.
Fördelar med tidig och hållbar introduktion av allergena livsmedel
Börja introducera allergena livsmedel mellan 4-11 månaders ålder beroende på när du börjar ge din bebis smakportioner. Detta är den kritiska tidsperioden för att kunna förebygga allergier enligt kliniska studier. Forskare tror att ett barns immunsystem börjar utveckla positiva eller negativa reaktioner på matproteiner vid cirka 4-11 månaders ålder och att en tidig introduktion av allergener kan minska risken för matallergi. Att konsekvent introducera allergena livsmedel under denna tid hjälper till att främja en positiv immunreaktion. Det är alltså bra att introducera alla livsmedelsgrupper under barnets första levnadsår, även mat med gluten, fisk, jordnötter (exempelvis nötsmör eller nötmjöl) och ägg. En studie gjord av forskare vid Karolinska Institutet visade att barn som tidigt introducerats för jordnöt, mjölk, vete och ägg hade en minskad risk för matallergi vid 3 års ålder.
Hållbar introduktion av allergener
För bästa chansen att förebygga matallergier, bör du ge din bebis allergena livsmedel flera gånger i veckan, under flera månader. Att ge spädbarn allergena livsmedel endast en eller två gånger räcker inte för att signifikant minska deras risk för matallergier. I betydande kliniska studier som gjorts i USA konsumerade spädbarn allergena livsmedel 2-7 gånger i veckan i 3-6 månader (eller mer). Naturligtvis är det väldigt små mängder som räcker, exempelvis att bebisen får suga på lite jordnötssmör från fingret eller en liten sked.