Fri frakt över 299 kr. Snabba leveranser inom 1-3 dagar.

Fem enkla sätt att hjälpa barn välkomna ett syskon

Fem enkla sätt att hjälpa barn välkomna ett syskon

Att få ett litet syskon kan vara både spännande och jobbigt. Hjälp ditt äldre barn att välkomna bebisen genom att involvera tidigt, förbereda för rutinförändringar och spendera kvalitetstid ensamma för att hjälpa till att göra övergången så enkel som möjligt och bygga bestående band.

När en liten familj växer och nya syskon kommer till världen är det en spännande tid men såklart utmanande för alla, såväl föräldrar som syskon. Att förstå det är viktigt  för att hjälpa barnen att navigera genom förändringarna, så att de tidigt knyter an och accepterar sitt nya syskon, något som kan leda till något av det finaste som finns, nämligen livslång syskonkärlek.

Här är fem sätt för att göra det enklare och hjälpa dina äldre barn att välkomna sitt nya syskon in i familjen:

1. Prata om det

Ett av de bästa sätten att prata om bebisens ankomst är med böcker! Innan det nya barnet kommer, gör utflykter till biblioteket och låt ditt stora barn välja böcker om bebisar. Det finns massor av bra böcker specifikt om att bli storasyster eller storebror. Att visa ultraljudsbilder och känna på mammas mage när bebisen sparkar är också bra sätt att visuellt dela och prata om vem som snart kommer att vara en del av familjen.

2. Rutinförändring

Tänk igenom vilka förändringar i rutiner som kommer att ske när bebisen kommer, som att pappa eller mormor tar över, till exempel läggning/läsning på kvällen, bad, dagis/förskolelämning eller hämtning. Försök att implementera förändringarna innan din bebis föds så att övergången blir enklare. På så sätt kommer ditt äldre barn inte att ha för många förändringar på en gång. Att ha rutinen redan på plats kommer att kännas mer bekvämt för ditt barn när det väl är dags att introducera en ny (ljudlig) liten individ.

3. Skapa engagemang

När ditt äldre barn är inkluderat i allt som händer med den nya bebisen, då, även om han eller hon i början kanske är lite avvaktande mot den lilla personen som ansluter sig till familjen, kommer barnet åtminstone inte att känna sig utestängd. Det kan vara så enkelt som att berätta för bebisen vad det äldre syskonet har gjort på förskolan, vilken favoritleksak barnet har eller sjunga en sång tillsammans. Att ge barnet ett "uppdrag", som att hjälpa till att hämta en blöja eller att mata bebisen med nappflaska, är en möjlighet för barnet att känna sig stolt över sig själv (och för dig att berätta hur stolt du är också!)

4. Hantera besök

Många kommer vilja hälsa på och titta på bebisen, både vänner och släktingar, med de bästa avsikterna. Det är lätt hänt, i sin iver över bebisen, att de kan säga eller göra saker som kan få dina äldre barn att känna sig något åsidosatta. Så när gäster ger sin uppmärksamhet till bebisen, berätta sedan positiva saker om det äldre syskonet, hur bra de är på sin fritidsaktivitet, eller att rita, och att de är så snälla och hjälpsamma mot sitt yngre syskon så att de känner sig sedda och uppskattade. Det kan vara smart att ha några små presenter till hands till syskonet, om en gäst dyker upp med bebispresenter, som du kan ge ditt barn när besökaren lämnat.

5. Tid tillsammans

Dedikera tid som bara du och ditt äldre barn delar, minst varje vecka, oavsett hur länge, för att njuta av lite ensamtid. Helt enkelt tillfällen då barnet har din odelade uppmärksamhet. Att veta att det är en daglig eller veckovis sak kommer också att få barnet att känna sig tryggt. Så även om du är upptagen med bebisen och det blir hektiskt, vet han eller hon att är precis lika viktig som innan bebisens ankomst och att du ger din fulla uppmärksamhet även fortsatt.

Ovan enkla tips kommer dels att göra att ditt äldre barn fortsatt kommer känna sig sedd och värdefull och också bygga en fin och stark syskonrelation som förhoppningsvis varar livet ut. Kärleken till ett syskon är verkligen något speciellt.