Fri frakt över 299 kr. Snabba leveranser inom 1-3 dagar.

Doula – ett tryggt stöd för dig som är gravid

Doula – ett tryggt stöd för dig som är gravid

Att anlita en doula i samband med graviditet och förlossning blir allt vanligare. Många gravida kvinnor vill ha ett extra stöd före och under förlossningen. Men vad gör egentligen en doula, och vad innebär det för dig som födande att ha med en doula vid förlossningen? Här berättar Leontine och Tove från Douladuon mer om hur en doula kan stötta dig som är gravid.

Tove och Leontine är båda utbildade specialistsjuksköterskor inom barn, med erfarenhet både från BVC-mottagning och neonatal och Astrid Lindgrens barnsjukhus. Tillsammans startade de Douladuon som erbjuder doulastöd och rådgivning inom tillmatning och amningsstöd (som sker i hemmet) i Stockholm med omnejd. I dagsläget tar de sig an två doulauppdrag i månaden. Under våren kommer de båda också att genomföra en kolikutbildning för att även kunna erbjuda stöd till familjer där bebisen har spädbarnskolik. ”Vi vill erbjuda medicinsk kunskap och trygghet utifrån varje familjs unika behov. Vi jobbar sammansvetsat, i par, så klienten lär känna båda vilket skapar en extra trygghet och då kan vi också täcka upp för varandra om det behövs”. 

Hur går det då till när man bestämt sig för att anlita en doula?

Tove och Leontine berättar att det alltid startar med ett förutsättningslöst möte, antingen online eller fysiskt. Det är viktigt att det klickar, det är ju en kontakt som är både intim och bygger på förtroende och personkemi. De brukar rekommendera att man träffar fler än en doula innan man bestämmer sig. Utifrån behov väljer man vilket ”paket” som passar. Tove och Leontine erbjuder exempelvis en privat profylaxkurs med fullt fokus på den födande och eventuell partner.

Därefter träffas man några gånger under några veckors tid innan förlossningen, och som doula har man så kallad inställelsetid (vilket innebär att doulan och klienten kommit överens om vilken tid doulan har på sig till hon ska infinna sig på förlossningen, ofta överenskommet i kontraktet. Hur mycket doulan ska medverka är upp till den födande, man kan vara med hemma, när värkarna sätter igång innan man åker in, bara under latensfasen eller hela vägen genom förlossningen, det bestämmer man helt fritt utifrån vad som passar bäst. 

Postpartum - stöd efter förlossningen

Vill man så kan man också få stöd postpartum, den första tiden efter förlossningen. De första veckorna efter förlossningen kan uppfattas som omtumlande, fantastiska, känslomässiga och utmanande. Stödet som kan ges av doulan kan handla om att prata igenom förlossningen, stötta i amning eller tillmatning eller ge råd kring bebisens omvårdnad. Beroende på vad behovet är. 

Hur blir man doula?

Att utbilda sig till doula är något som alla kan göra, det krävs ingen medicinsk utbildning. Utbildningen sträcker sig över några dagar med praktiska övningar och föreläsningar inom exempelvis amningsrådgivning och födandets skeende. Den röda tråden är fysisk beröring och att skapa ett lugn för den gravida kvinnan. Efter avslutad utbildning startar de flesta doulor egen verksamhet och det är vanligt att man väljer en viss inriktning såsom profylax eller yoga för att ännu mer kunna skräddarsy och kombinera arbetet som doula. Tove och Leontine har valt att använda sin kunskap och kompetens från vården som genomsyrar deras arbete som doulor.


Idag finns det inga bidrag att söka för att få stöd av en doula, något som Tove och Leontine önskar fanns, då skulle doulor kunna nå ut till fler och framförallt till dem som verkligen inte har råd att anlita en doula, exempelvis ensamstående mammor som inte har en självklar partner med under förlossningen. 

Är du nyfiken på att läsa mer om Tove och Leontines viktiga arbete, besök hemsidan douladuon.se där du kan läsa mer om vilka tjänster de erbjuder. Vill du söka efter en doula i ditt närområde besök www.doula.nu (Organisationen för doulor och förlossningspedagoger i Sverige.) Där finns dock inte alla doulor listade.