Visste du att bröstmjölken som du producerar anpassar sig till din bebis, och allt eftersom veckorna går anpassar sig mjölkproduktionen i takt med bebisens ökade behov?
Bröstmjölk kallas ofta "flytande guld" när det kommer till näring för spädbarn. Till skillnad från modersmjölksersättning är sammansättningen av bröstmjölk inte statisk och den anpassar sig för att möta din bebisens behov. De första dagarna kommer din kropp troligen att producera precis tillräckligt med råmjölk (kolostrum) för att fylla bebisens mage, som är ungefär stor som en kula. Under de närmaste veckorna kommer din mjölkproduktion att öka och näringsämnena i mjölken kommer att anpassa sig för att möta din bebis behov.
Gulaktig råmjölk till höger och mogen bröstmjölk till vänster.
Mjölkproduktionen börjar med råmjölken. Även om det kan verka som att de få dropparna av gulaktig mjölk (förmodligen mindre än 60 milliliter under hela dagen) inte är tillräckligt för att tillfredsställa en växande nyfödd, är den här mjölken så näringstät att den ger allt som en nyfödd behöver i precis tillräcklig mängd för att fylla deras lilla mage.
Råmjölk innehåller höga nivåer av antikroppar, även kallade immunoglobuliner, som skyddar bebisen mot sjukdomar och infektioner och bekämpar virus och bakterier. Dessa hjälper också till att försluta magslemhinnan, som är genomsläpplig vid födseln och hjälper till att förhindra att skadliga patogener kommer in i matsmältningssystemet. Råmjölken innehåller också antioxidanter och hjälper till att skapa en hälsosam bakterieflora för normal tarmfunktion samtidigt som den fungerar som ett laxermedel för att hjälpa bebisen att rensa bort mekonium (den mörka, tjäraktiga avföringen). Den första mjölken innehåller högre halter av vitamin A och E, protein, zink och kalium än mogen mjölk, som har högre fett- och laktoshalt.
Övergångsmjölk och Mogen Mjölk
Övergångs- och mogen mjölk har en hög vattenhalt - nästan 88%. Bröstmjölk är all vätska som en bebis behöver, även i varmt väder, för att hålla perfekt vätskebalans. Övergångsmjölk är precis som namnet antyder - mjölken mellan råmjölken och den mogna mjölken. Den här mjölken kommer runt dag 3-5 och varar i cirka två veckor innan den mogna mjölken tar vid.
När din bebis är en månad gammal kommer alltså din bröstmjölk vara mogen mjölk. Övergångs- och mogen mjölk är vanligtvis ljusare och vitare i färg än råmjölken, men färgen på bröstmjölk kan ändras beroende på vilka livsmedel, mediciner eller vitaminer du intar. Den kan också ändra färg om din bebis blir sjuk, för att möta de ändrade näringsmässiga krav som behövs för att bekämpa virus eller infektion. Berikad med mer än 20 aminosyror innehåller bröstmjölk de essentiella näringsämnena för utvecklingen av hjärnan, ögonen, matsmältningssystemet, nervsystemet och andra vävnader i kroppen. Vissa aminosyror kan också hjälpa till att påverka sömn, vilket kan vara en del av anledningen till att spädbarn älskar att somna vid bröstet.
En särskild egenskap hos bröstmjölk är innehållet av proteinet alfa-laktalbumin, som hjälper till med matsmältningen och reglerar produktionen av mjölk. Vissa studier visar till och med på cancerbekämpande egenskaper. Det finns också föreningar, såsom mikro-RNA, som kan förhindra sjukdomar från att utvecklas i kroppen.
Förmjölk och eftermjölk
Förmjölk är den mjölk som vanligtvis kommer i början av en amning. Den brukar vara tunnare och har en högre kolhydrathalt, och är en utmärkt vätskekälla för bebisen.Mjölken som kommer mot slutet när bröstet börjar tömmas kallas ibland eftermjölk och brukar vara tjockare och krämigare på grund av sin högre fetthalt. Det är en bra idé att tömma ditt bröst - antingen vid samma amningstillfälle eller genom att börja amma bebisen på det bröst som du slutade på vid den föregående amningen. På så sätt säkerställer du att bebisen får alla näringsämnen från både förmjölken och eftermjölken. Men om bebisen ammar bra under dagen, jämnar den totala mjölkkonsumtionen ut sig så att du inte behöver oroa dig över vilken typ av mjölk din baby får och när.
Hur länge ska jag amma
Även efter att ha börjat med fast föda får spädbarn det mesta av sitt kaloriintag från bröstmjölk, tillsammans med alla andra viktiga näringsämnen, så att fortsätta att amma under det första året rekommenderas. I takt med att bebisen äter mer vanlig mat minskar behovet av bröstmjölk men varje droppe mjölk ger lite mer av den näringsrika föda som bröstmjölk är och hjälper till att hålla din bebis frisk, så fungerar amningen bra, fortsätt att amma. Svenska Livsmedelsverket rekommenderar, om möjligt, enbart amning under de första sex månaderna och därefter delvis amning upp till ett år eller längre.
Författad av Larissa Farnam, certifierad dietist, amningsspecialist och mamma till tre barn. Hon driver sin egna amningsmottagning i Myrtle Beach i USA och gästbloggar för Nanobébé.