Fri frakt över 399 kr. Snabba leveranser inom 1-3 dagar.

återhämtning efter kejsarsnitt

Återhämtning efter kejsarsnitt

Att genomgå kejsarsnitt medför en fysisk återhämtningsprocess som kan vara utmanande. I denna artikel delar en fysioterapeut specialiserad på just eftervård med sig av sina bästa sätt att komma igång efter ett kejsarsnitt, hur du tar hand om ditt ärr, bra bäckenbottenövningar och vad som är bra att tänka på innan du  återupptar träning och sexuell aktivitet. 

Börja röra sig efter kejsarsnitt

Efter ett kejsarsnitt är det viktigt att gradvis återfå rörligheten och komma upp på benen. I de flesta fall uppmanar vårdpersonal nyblivna mödrar att börja röra sig samma dag eller dagen efter operationen. Att vara sängliggande för mycket efter en operation ökar risken för till exempel blodproppar och förstoppning, så försök komma upp ur sängen så mycket du kan och orkar, och be om hjälp. Kom ihåg att rådgöra med din vårdgivare för personliga råd baserade på din specifika situation. Att just ta sig ur och i sängen kan vara utmanande i början, men följande teknik underlättar:

Använd sjukhussängen för att höja huvudet något.

Böj dina knän och förbered dig på att lägga dig på sidan.

Sänk ner benen mot sängen och ta hjälp av armarna för att lägga dig på sidan.

Låt dina ben hänga över sängens kant, tryck med hjälp av din övre arm och undre armbåge och skjut ifrån så att du sätter dig upp.

För att lägga dig i sängen, gör du på samma sätt fast i motsatt ordningsföljd.  Lägg dig på sidan, lyft upp dina ben och rulla sedan över på rygg.

Ta hand om kejsarsnittsärret

Rätt vård och hantering av ditt kejsarsnittsärr är avgörande för läkningen. I början är fokus att hålla ärret rent och ge det tillräckligt med luft. Du kan duscha som vanligt med förbandet som tas av efter 2-3 dagar. När förbandet är borta är det viktigt att du försiktigt torkar såret efter duch och gärna låter det lufta innan du klär på dig så att det är helt torrt. Var uppmärksam på om såret blir svullet eller får en rodnad, det kan vara tecken på en infektion i såret.  När snittet är helt läkt och skorpan har försvunnit (vanligtvis efter 6-8 veckor), kan du om du vill börja försiktigt med ärrmassage. Att massera ärret kan hjälpa till att få tillbaka elasticiteten i vävnaden och minska sammanväxningar. Ärrvävnad är nämligen inte lika elastisk som den “vanliga” huden. Regelbunden massage kan också minska smärta och obehag. Prova dig fram försiktigt.

Bäckenbottenövning efter kejsarsnitt

Oavsett hur du har fött är det viktigt att göra bäckenbottenövningar efter förlossningen. Graviditeten i sig har en betydande påverkan på bäckenbottenmusklerna och rehabiliteringen är viktig. Här är en enkel övning du kan börja med så fort din kateter är borta och du gått på toaletten:

Tänk dig att du kniper av kisstrålen och kläm åt. Tänk att du sedan gradvis för ihop spänningen mot blygdbenet framtill i bäckenet.

Låt sedan musklerna slappna av helt.

Upprepa knipet och avslappningssekvensen 10 gånger.

Försök sedan att hålla kvar sammandragningen i 10 sekunder medan du andas in och ut, innan du slappnar av musklerna helt igen. Gör detta också 10 gånger.

Kontinuitet är nyckeln, så försök att inkludera bäckenbottenövningar i din dagliga rutin, ett tips är att passa på samtidigt som du matar din bebis.

Återgång till träning efter kejsarsnitt

Den rekommenderade väntetiden innan du återgår till träning efter ett kejsarsnitt är oftast sex veckor. Men den tidsramen kan variera beroende på individuella omständigheter. Under de första sex veckorna fokusera på att gradvis öka ditt dagliga stegantal, utföra bäckenbottenövningar och ta hand om dig själv och din bebis. Generellt ska man undvika tunga lyft som anstränger magmusklerna 4 veckor efter operationen, exempelvis lyfta tunga matkassar eller ett äldre barn.

Prata med din läkare eller barnmorska innan du börjar med  lågintensiva övningar som cykling, knäböj eller utfall och pilates eller yoga. Simning kan du börja med ungefär åtta veckor efter förlossningen. Högintensiv träning som löpning, HIIT-träning eller tyngdlyftning bör vanligtvis undvikas i minst 12 veckor efter förlossningen. Rådgör gärna med en fysioterapeut som är specialiserad på just bäckenbotten för att få råd och tips om övningar som är anpassade just för dig och utifrån hur du mår efter ditt kejsarsnitt.

Sex efter kejsarsnitt

De flesta vårdgivare rekommenderar att man väntar cirka sex veckor innan man återupptar sexuell aktivitet efter ett kejsarsnitt. Detta är naturligtvis individuellt, lyssna på dig själv och din kropp och stressa inte. Ammar du så bli inte panikslagen om du upplever torrhet i underlivet. Amning kan nämligen leda till vaginal torrhet på grund av minskade östrogennivåer orsakade av förhöjda prolaktinnivåer. Detta kan göra samlag obekvämt eller smärtsamt För att lindra obehag testa ett vattenbaserat glidmedel. Och glöm inte bort att prata med din partner och kommunicera öppet om dina känslor och tankar kring att börja ha sex igen.

Att återhämta sig efter ett kejsarsnitt kräver tålamod, egenomsorg och en gradvis återgång till fysisk aktivitet. Följ de individuella råd och rekommendationer du får av din läkare, barnmorska och fysioterapeut så att du på ett säkert sätt återhämtar dig och får tillbaka såväl styrka som rörlighet. Och inte minst - lyssna på din egen kropp.

Clare Bourne Författad av Clare Bourne, fysioterapeut specialiserad på bäckenbottenhälsa. Clare är passionerad i sitt arbete att hjälpa kvinnor komma tillbaka till vardagen efter graviditet och förlossning och gästbloggar för Nanobébé.