Omfamna 4-månadersregressionen som "sömnutveckling"
I denna artikel djupdyker vi i din bebis sömn och specifikt den utvecklingen som sker runt 4 månader. Nanobébé har intervjuat Gemma Reynolds, som är expert just på bebisars sömn.
Som professionell sömncoach hör Gemma Reynolds termen "regression" användas i nästan alla tänkbara omständigheter. Om en bebis inte sover bra på ett par nätter, börjar många föräldrar prata om och googla ordet regression. Vissa tror på konceptet med en 8-månaders regression, en 1-års regression, samt tandregressioner, tillväxtspurtregressioner och så vidare. Andra ser dessa som enkla bakslag orsakade av yttre omständigheter.
Vad är den så kallade 4-månaders sömnregressionen?
Förekomsten av 4-månadersregressionen är allmänt erkänd. För att bättre förstå vad som händer under denna period, behöver du veta några saker om sömn i allmänhet. Många av oss tänker på sömn som en av- eller på-situation. Du sover eller så gör du inte. Men sömn har faktiskt flera olika stadier, som utgör "sömncykeln," som vi går igenom flera gånger per natt.
Våra olika sömnstadier
Stadium 1, slummer, är det initiala stadiet vi alla är bekanta med där du känner att du håller på att somna, men inte riktigt känner att du har somnat. Alla som någonsin sett sin partner nicka till framför TVn och sagt åt dem att gå och lägga sig, och fått det förinspelade svaret, "Jag sov inte!" vet exakt hur detta ser ut.
Stadium 2, lätt sömn, anses vara det första "riktiga sömnstadiet". Det är här folk brukar inse, när de väcks, att de sov. För alla som tar en "powernap", är detta så djupt du vill gå, annars kommer du att vakna sömnig.
Stadium 3, djup sömn, är djup och regenererande. Det är även känt som "slow wave sleep" som främjar tillväxt och utveckling. Det är här kroppen börjar reparera och förnya immunsystemet, muskelvävnad och energireserver.
Stadium 4, REM (rapid eye movement) sömn. Det är här hjärnan börjar kicka igång och konsoliderar information och minnen från dagen innan. Det är också stadiet där vi drömmer mest.
När vi har gått igenom alla stadier, vaknar vi antingen eller kommer nära att vakna, och sedan börjar vi om igen tills alarmet går. Men vad har detta att göra med den fruktade regressionen vi pratade om från början?
Bebisars sömnstadier
Nyfödda bebisar har bara två sömnstadier: stadium 3 och REM, och de spenderar ungefär hälften av sin sömn i varje stadium. Men runt den tredje eller fjärde månaden sker en omorganisation av sömnen då de anammar den 4-stegsmetod av sömn som de kommer att fortsätta följa resten av sina liv.
När denna förändring sker, går bebisen från 50% REM-sömn till 25% för att ge plats åt de första två stadierna. Även om REM-sömn är lätt, är det inte lika lätt som dessa två nya stadier som de vänjer sig vid, och med mer tid spenderad i lättare sömn, finns det en större chans att bebisen kommer att vakna. Detta betyder inte att vi vill förhindra eller undvika att bebisar vaknar. Att vakna är naturligt, och vi fortsätter att vakna tre, fyra, fem gånger per natt i vuxen ålder och ännu mer på ålderns höst.
Som vuxna kan vi dock identifiera vissa tröstande sanningar som en bebis kanske inte är medveten om. När vi vaknar på natten kan vi inse att, "jag är här i min säng, det är fortfarande natt, mitt alarm kommer inte att gå av på ytterligare tre timmar. Jag kan somna om." Och det gör vi oftast. Vanligtvis så snabbt att vi nästa morgon inte ens kommer ihåg den korta medvetna upplevelsen.
En fyra månaders bebis saknar förstås dessa kritiska tänkande färdigheter. För en fyra månaders som somnar vid sin mammas bröst för att sedan kanske läggas över i sin spjälsäng kanske resonemanget går mycket mer åt hållet, "OK, det sista jag kommer ihåg är fanns ett bekant ansikte och min mamma höll om mig. Nu är jag ensam i detta mörka rum, det finns ingen mat och min mamma är inte här. Detta är förmodligen en överdrift, men vem vet vad som försiggår i huvudet på en fyra månaders bebis?
När bebisen plötsligt insett att mamma inte är där, och de inte helt säkert vet var hon tagit vägen, är den naturliga reaktionen att få lite panik. Det stimulerar kamp-eller-flykt-reaktionen och bebisen kommer inte att somna om utan att känna sig trygg igen.
En annan faktor som kan påverka är att fram till denna punkt har föräldrarna antingen kanske fått bebisen att somna genom att vagga eller mata dem. När bebisen tillbringar mer tid i lätt sömn, och därför har en högre sannolikhet att vakna, kan detta plötsligt påverka. Så även om det kan vara hjälpsamt för att få din bebis att somna, innebär bristen på dessa "hjälpmedel" när de vaknar att bebisen kan ha svårare att somna om igen utan någon extern hjälp. När uppvaken sen sker kanske varje timme eller halvtimme blir man som förälder förtvivlad.
Sömnutveckling istället för regression och hur du kan hjälpa din bebis anpassa sig
Den goda nyheten för alla som upplever den fruktade fyra månaders sömregressionen är att det faktiskt inte är en regression alls. En regression definieras som "återgång till en tidigare mental eller beteendemässig nivå," och det är faktiskt motsatsen till vad din bebis upplever. Detta skulle mycket mer passande kallas "Fyra Månaders Sömnutveckling."
Nu till den stora frågan. Vad kan du göra för att hjälpa din bebis att anpassa sig? 1.
Först och främst, få bort allt ljus ur bebisens rum, och då är det verkligen allt ljus! Du kanske tror att bebisens rum är tillräckligt mörkt, eller att bebisen kanske inte gillar mörkret och att det är tröstande med lite ljus som kommer genom fönstren eller sipprar in från hallen men svaret är nej. Bebisens rum ska vara mörkt som i en kolgruva. Tejpa soppåsar över fönstren om du måste eller täck dem med något annat. Nyfödda och spädbarn är inte rädda för mörkret. De är dock mottagliga för ljus. Ljus talar om för deras hjärnor att det är dags för aktivitet och vakenhet, och hjärnan utsöndrar hormoner därefter, så vi vill hålla absolut kolsvart under vilor och vid läggdags.
2.
Den andra ”fienden” till dagsömn (och nattsömn för den delen, även om det inte är lika ofta) är ljud. Med bebisar som spenderar mer tid i lättare sömn, kommer ljud lätt att skrämma dem och väcka dem, så en white noise-maskin eller white noise på Spotify är ett bra hjälpmedel.
3.
Läggningsrutiner är också en väsentlig del av god bebissömn. Försök att hålla rutinen till omkring 4 eller 5 steg, och försök att inte avsluta med en matning. Annars riskerar du att din bebis nickar till vid bröstet eller flaskan, och det kommer att skapa den fruktade "associationen" vi pratade om tidigare. Försök att hålla matningen i början av rutinen och därefter sång, saga eller vyssa och ta på pyjamas mot slutet. Hela processen bör vara omkring 20-30 minuter lång, och bebisen bör läggas i sin säng medan den fortfarande är vaken. Om du märker att bebisen börjar bli kinkig innan läggdags, har du förmodligen väntat för länge. Fyra månader gamla bebisar bör bara gå ungefär två timmar mellan sömnperioderna, och läggdags bör vara runt 19 på kvällen.
Det kommer finnas perioder senare i din lillas liv som kan påverka sömnen, allt från resor, sjukdomar och tandsprickning. Alla dessa saker kan orsaka att din bebis har några dåliga nätter i rad. Men när det gäller fyra månaders “utvecklingen,” kan du betrakta detta som en engångsföreteelse. När ni har tagit er igenom detta, kommer din bebis officiellt ha gått in i den sömncykel som han eller hon i princip kommer att följa resten av sitt liv. Fyra härliga stadier av sömn upprepade flera gånger per natt.